Energie is duur, water wordt schaars

‘Auto’s wassen met drinkwater kun je eigenlijk niet maken’

Water blijft volgens Klaus Steiner (INOWA) de grootste uitdaging, omdat het niet overal en altijd beschikbaar is. Foto: ProMedia

Energie is duur, water wordt schaars. Dus moeten ook carwashes zich aanpassen en inzetten op duurzaamheid. Hoe je dat het beste doet, vertelt Klaus Steiner van INOWA: “Het is van belang dat je waterzuivering goed in elkaar zit.”

“Grond, elektriciteit en water.” Dat is volgens Steiner van het Oostenrijkse INOWA wat je nodig hebt voor een carwash. Wil je die duurzaam maken, dan moet je op deze drie gebieden letten, zo vertelt hij tijdens een workshop op de SHINE Car Wash Show Central Europe. “Want geen van deze bronnen is oneindig beschikbaar.”

Laten we beginnen met grond. “Kies alsjeblieft niet voor landbouwgrond om je carwash te bouwen. Die kan beter voor andere doeleinden gebruikt worden. Denk ook goed na over je carwashinstallatie; probeer een zo energiezuinig mogelijke optie te kiezen.” Daarmee komen we bij elektriciteit en water.

Carwashes stilgelegd

“Als je je carwash duurzaam wilt maken, moet je voor duurzame energie kiezen,” aldus Steiner. “Dit kan nucleaire energie zijn, waterkracht, windenergie of zonne-energie. Wat de beste optie is, hangt af van je locatie.”

Water blijft echter de grootste uitdaging, omdat het niet overal en altijd beschikbaar is. “Kijk maar naar Frankrijk en Spanje, die de afgelopen zomers zware droogtes hebben meegemaakt. We hebben klanten die hun carwash tijdelijk moesten stilleggen. Het is dus de vraag of het wel verantwoord is om drinkwater te gebruiken. Eigenlijk kun je dat niet maken.”

Recycleren, recycleren, recycleren

De oplossing moet duurzamer, door het water van je carwash te hergebruiken en steeds weer te recyclen. Natuurlijk spreekt Steiner hier ook uit eigen belang, aangezien INOWA juist voor dat doel enkele systemen heeft ontwikkeld.

“Waterrecycling verloopt in drie stappen,” zegt hij. “Ten eerste scheid je het grove vuil van het water via sedimentatie, wat gebeurt in wat wij een ‘sludge trap’ noemen. Vervolgens revitaliseer je het water door het bloot te stellen aan lucht, zodat het biologisch volledig gereinigd wordt. Tot slot scheid je de fijnere vervuiling en filter je het water.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Waterrecycling verloopt in drie stappen”, zegt Steiner.

Kristalhelder water

“Het is belangrijk dat deze drie stappen optimaal op elkaar afgestemd zijn,” benadrukt hij. “Vergissingen in de planning en het ontwerp van de ondergrondse delen van je installatie kunnen je veel geld kosten. Maar als je het goed doet, kun je minstens zestig tot zeventig procent van je water hergebruiken. En met een volledig biologisch systeem zelfs tot 95 procent.” Hij toont een glas water dat uit zo’n laatste installatie komt: “Kristalhelder, alsof het uit de kraan komt.”

Volgens Steiner kun je het beste kiezen voor een volledig biologisch waterzuiveringssysteem. “Waarom? Omdat de nieuwe power foams en express washing een enorme impact hebben op de waterzuivering. Je moet tot vier keer meer organische stoffen uit het water filteren. Als je dat niet doet, krijg je groene en bruine aanslag in je leidingen en carwashinstallaties – denk aan bruine muren.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.